info@medberoendeskolan.se
KÄNNER DU IGEN DIG?
Egna behov

Sätter du ofta andras behov före dina egna? Samtidigt som du kanske svårt att känna in och uttrycka dina egna behov. Har du en känsla att “det störta lasset” i dina relationer? Har du förmågan att känna in andras behov innan dom själva vet om det? Är du den som alltid ställer upp men känner dig ensam när du behöver hjälp?

Svårt att säga nej

Har du svårt att säga nej? Får du skuldkänslor om du säger nej eller sätter en gräns? Gör du mer än vad du egentligen borde? Känner du dig ofta trött? Får du skuldkänslor för att du inte är tillräcklig? Har du sex för att någon annan vill?

Anpassning

Är du en mästare på att anpassa dig till personer och situationer. Säger du till dig själv att du har hög socialkompetens? Har du svårt att känna dig hemma i nya situationer? Tror du att du inte duger som du är? Styrs du av andras åsikter, behov och känslor? Väntar du in vad andra svarar innan du kan svara?

Konflikträdsla

Vill du vara andra  tillagas? Undviker du att uttrycka din åsikt om den skiljer sig åt från andras? Är du rädd för andras ilska? Litar du inte på ditt eget omdöme och går hellre på andras linje? Ger du med dig bara för att slippa en konflikt?

Relationsproblem

Trivs du när nu känner dig behövd i relation till andra människor. Attraherar du  personer med problem (som du gärna hjälper till att lösa)? Har du alltid goda råd till andra? Har du svårt att känna att du får plats i en relation? Tar du för mycket ansvar över dina relationer? Grubblar du över din partners problem? Lider du av låg självkänsla? har du svårt att sätta ord på dina känslor?

Medberoende är ett komplext problem med många olika mönster. I stora drag handlar det om att man som medberoende på olika sätt går in i anpassning och kontroll för att få en känsla av tillhörighet och trygghet. Detta kan visa sig i olika beteenden. Känner du igen dig själv i några av dessa kan det vara så att du är medberoende. Ta kontakt med oss så kan vi hjälpa dig.

Ett medberoende påverkar hur vi mår, vi kanske känner oss isolerade och ensamma även om vi har vänner, vi kanske lider av depression, ångest, utbrändhet och låg självkänsla.

Du behöver inte leva i en relation med en missbrukare för att vara medberoende. Ofta har vi fått med oss våra medberoendemönster redan från vår barndom. För ett barn kan det räcka med att det inte finns en känslomässig tillgänglighet i familjen, eller att det kanske fins rigida familjestrukturer, eller tvärtom, gränslösa.

När vi som barn inte får våra behov tillgodosedda så skapar vi strategier och beteenden för att skydda oss själva eller för att som barn överleva i den “näringsbrist” vi upplever. Dessa mönster bär vi med oss som vuxna och de blir ofta som ett andra skinn. Vi märker inte ens att vi hela tiden skyddar oss mot omvärlden.

Jag tyckte alltid att alla andras behov var viktigare än mina.

ANDERS
VÅRT UPPLÄGG

GRUPPTRÄNING

Kursen görs i grupp och du kan samarbeta, få hjälp och dela framgångar med de andra deltagarna.

ONLINE

Helt onlinebaserat. Delta var du än befinner dig. Du får även tillgång till allt kursmaterial online på skolans hemsida.

TRÄFFAR

Vi träffas via en onlineplattform 1 gång i veckan i 8 veckor. Mellan träffarna gör du övningar när det passar dig.

ÖVNINGAR

Du skapar förändring genom att aktivt göra övningar. Du får nya övningar varje vecka under kursens alla 8 veckor.

LYSSNA SJÄLV

Du kan lyssna på inspelningar av allt material mellan gångerna så att du inte glömmer något eller om du har missat en vecka.

FRÅGOR & SVAR

Du kan när som helst ställa frågor och få hjälp mellan träffarna via hemsidan.