info@medberoendeskolan.se
6 TECKEN PÅ MEDBEROENDE
Egna behov

Som medberoende har du svårt att känna in dina egna behov. Samtidigt som du med största sannolikhet är expert på att känna av alla andras.

Svårt att säga nej

Du får skuldkänslor om du väl lyckats säga nej eller sätta en gräns. Därför går du ofta med på saker som du egentligen inte vill.

Anpassning

Du är en mästare på att anpassa dig till personer och situationer. Du intalar dig själv att det är socialkompetens när det i själva verket är en djupt rotad överlevnadsstrategi.

Konflikträdsla

Som medberoende vill du vara alla tillagas och undviker därför att trycka din åsikt om den skiljer sig åt från andras.

Relationsproblem

Du behöver känna dig behövd i relation till andra människor. Det gör att du attraherar personer med problem (som du gärna hjälper till att lösa).

Medberoende är ett komplext problem och vi skulle kunna rada upp många fler än dessa kännetecken. I stora drag handlar det om att du som medberoende på olika sätt går in i anpassning och kontroll för att få en känsla av tillhörighet och trygghet.

Du behöver inte leva i en relation med en missbrukare för att vara medberoende. Ofta har vi fått med oss våra medberoendemönster redan från vår barndom. För ett barn kan det räcka med att det inte fanns en känslomässig tillgänglighet i familjen, eller att det kanske fanns rigida strukturer, eller tvärtom, gränslösa.

När vi som barn inte får våra behov tillgodosedda så skapar vi strategier och beteenden för att skydda oss själva eller för att som barn överleva i den “näringsbrist” vi upplever. Dessa mönster bär vi med oss som vuxna och de blir ofta som ett andra skinn. Vi märker inte ens att vi hela tiden skyddar oss mot omvärlden.

Jag tyckte alltid att alla andras behov var viktigare än mina.

ANDERS
VÅRT UPPLÄGG

GRUPPTRÄNING

Kursen görs i grupp och du kan samarbeta, få hjälp och dela framgångar med de andra deltagarna.

ONLINE

Helt onlinebaserat. Delta var du än befinner dig. Du får även tillgång till allt kursmaterial online på skolans hemsida.

TRÄFFAR

Vi träffas via en onlineplattform 1 gång i veckan i 8 veckor. Mellan träffarna gör du övningar när det passar dig.

ÖVNINGAR

Du skapar förändring genom att aktivt göra övningar. Du får nya övningar varje vecka under kursens alla 8 veckor.

LYSSNA SJÄLV

Du kan lyssna på inspelningar av allt material mellan gångerna så att du inte glömmer något eller om du har missat en vecka.

FRÅGOR & SVAR

Du kan när som helst ställa frågor och få hjälp mellan träffarna via hemsidan.